"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

perjantai 10. helmikuuta 2012

Kylmät kädet, lämmin sydän. MITÄ, verenpainelääkitys??

Olen allerginen kylmälle. Ihan oikeasti.
Ääreisverenkiertoni heikkenee kylmillä ilmoilla niin rajusti, että sormistani pakenee veri totaalisesti muuttaen sormeni aivan valkoisiksi, toimintakyvyttömiksi ja tunnottomiksi.
Luulisi että liikkuvan ihmisen ääreisverenkierto olisi hyvä, sormet ja varpaat olisivat aina lämpimät, keho toimisi niin kuin pitäisi säällä kuin säällä, mutta näin ei aina ole.
Nyt ei voi enää sanoa, että minulla olisi asenneongelma talvea ja kylmyyttä kohtaan, minulla on nyt ihan oikea syy jopa vihata kylmyyttä ja talvea.
Kyseessä on oireyhtymä nimeltä valkosormisuus eli Raynaud'n tauti, joka diagnosoitiin lääkärissä vast'ikään. Oireita minulla on ollut jo vuoden päivät, en vain ole tiennyt mistä on ollut kyse.
Helppoa oli alkuun epäillä hermopinteitä ja kireitä lihaksia niska-hartiaseudulla, mutta kun vastausta ei löytynyt sitäkään kautta, oli lähdettävä tarkastelemaan asiaa muista lähestymistavoista.
Varmaa oli se, että nämä oireet ilmenivät yleisimmin kylmillä ilmoilla, ja se selkeytti diagnoosin lääkärin taholta.
Niin minä kuin lääkärikin epäilee tämän puhkeamisen liittyvän vuoden takaiseen burnoutiin, siinä missä muutkin silloiset kasvohalvaukset ja tunnottomuushäiriöt vaivasivat eripuolilla kehoa.
Valkosormisuus on periytyvää ja monilla se alkaa jo lapsena, mutta kuulemma aikuisiällä sen puhkeaminen on rinnasettavissa johonkin laukaisevaan tekijään kuten esim. sidekudos- tai verisairauksiin, hermohalvaukseen, vääränlaiseen lääkitykseen, tunne-elämän häiriöihin, stressiin.
Lääkkeitä en syö, mutta stressin ja sitä kautta tunne-elämän häiriöt/epätasapainon voin allekirjoittaa vuoden takaisesti.
Oireita voidaan lievittää pitämällä itsensä lämpimänä (eli pysymällä sisällä, hah!!!) ja reseptilääkkeillä, ts. verenpainelääkkeillä!!
"APUA!", oli ensimmäinen reaktioni - enkä ole vielä reseptiin kajonnut.
Tästä kaikesta suivaantuneena mietin vakavissani talvikausien viettämistä jossain lämpimässä, sillä vaikka kuinka toppautuisin ulos eskimon tavoin, niin en silti nauti siitä. Veri pakenee sormista joka tapauksessa jonkin ajan kuluttua, vaikka muu keho pysyisi lämpimänä.
Ainoa tapa pysyä lämpimänä ulkona kylmillä ilmoilla on jatkuva liikkuminen, pelkkä kävely ei riitä, tai vaatteiden alle laitettavat pienet "lämpötyynyt". Silloin ehkä saattaisin pystyä pitämään sormen päissä tuntoaistin tallella hiukan pidemmän aikaa.

Key West, Florida 2008.  Wish I was there...
Tämä on yksi mutka matkassa, mutta en ole muidenkaan mutkien antanut hidastaa menoani, joten en anna tämänkään.

Kesää odotellessa!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti