"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

perjantai 5. elokuuta 2011

Miksi lepo on niin tärkeää???

Moni unohtaa treenatessa levon ja palautuspäivien tärkeyden. Ihminen ei ole kone, niin hyvin evoluutio ei vielä kuitenkaan ole mennyt eteenpäin.  Niin henkisesti kuin fyysisestikin meidän keho tarvitsee välipäiviä, päiviä joiden aikana meillä on mahdollisuus ladata akut.
Tämä pätee myös lihaksiin.
Liian usein, varsinkin aloittelijat, lähtevät liikkeelle yli-innokkaasti ja juoksevat jumpissa ja lenkkipoluilla 7 kertaa viikossa. Tätä tahtia lihakset eivät jaksa kauaa, eikä myöskään pääkoppa. Iskee uupumus ja väsymys, jota seuraa pettymys omaan itseen tyyliin "olenpa surkea kun minusta ei ole tähän", ja sitten luovutetaan. Ehkä sitten vuoden päästä taas yritetään uudelleen. Saman kaavan mukaan. Not good!

LEPOA, LEPOA, LEPOA! Lihakset tarvitsevat lepoa, sillä juuri niiden lepopäivien aikana lihas kasvaa ja vahvistuu. Treenatessa periaatteessa vain "heikennämme" lihaksen kuntoa aiheuttaen lihaksessa pieniä mikrorepeämiä. Näitä repeämiä korjataan sitten levon aikana ja sitä kautta lihas vahvistuu entisestään. Lepopäiviä ei siis tule unohtaa missään nimessä!!!!
Jo mielenkin kannalta on hyvä jättää viikkoon muutama päivä, jolloin keho saa huilia. Havaita saattaa että lepopäivän/lepopäivien jälkeiset treenit sujuvat kuin leikiten juuri siitä syystä että lihaskunto on saanut kehittyä levon aikana. Tätä kautta tuloksiakin alkaa syntyä, eikä sillä että "hullun kiilto silmissä" rääkkäämme kehoa kolme viikkoa tauotta ja sitten tulee stoppi.

Miksi siis tehdä itselleen hallaa ylirasitukseen saakka??? Olipa tavoite kunnon kohotus, lihasmassan kasvu, painonpudotus tms. niin samat lainalaisuudet pätevät jokaiseen tapaan liikkua. Lihakset tarvitsevat aikaa palautua.
Faktaa on myös se että iän myötä palautuspäivät tulevat entistäkin tärkeämmiksi fyysisen kunnon kehittymisen kannalta. Huomaan omalla kohdallani sen että palautumiseen esim. nyt  34-vuotiaana menee enemmän aikaa kuin muinoin kaksikymppisenä. Pakostakin on oltava armollisempi itseään kohtaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että olisin huonommassa kunnossa kuin silloin parikymppisenä, päinvastoin, olen paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Olen oppinut kuuntelemaan kehoni viestejä ja sitä kautta saanut selville mikä toimii ja mikä ei.
Eli taasen kerran lempilausahdukseni:

"Kuuntele kehoasi, sillä sekin kuuntelee sinua."

Kesäinen lounas. Ihanaa <3


Tänään minulla on ihana aurinkoinen lepopäivä. Syön hyvin, ja nautin siitä. Siinä yksi asia myös mikä nousee levon kanssa tärkeysjärjestyksessä kärkeen. Oikeaoppinen ruokavalio!!!
Olo on hyvä ja odotan viikonloppua. Vielä on kesää jäljellä, näistä päivistä on nautittava ja tiedossa onkin mökkiviikonloppu treenaten maastojuoksua metsässä, uintia järvivedessä ja kahvakuulan heilutusta mökin nurkilla. Ei valittamista:)

Anna mielen levätä siinä missä kehonkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti