"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

torstai 11. elokuuta 2011

"Kuuntele kehoasi, sillä sekin kuuntelee sinua".

Nyt on SE tunne! Se tunne, että keho pyytää "pliis, lepoa huomenna, jooko? ".
Neljä päivää paukutettu lihaskuntoa. On ollut kahvakuulaa, kuntosalia ja siinä välissä vähän aerobistakin. Olo väsynyt, joten nyt on aihetta antaa keholle sitä mitä se tarvitsee. Lepopäivän!
Reisissä tuntuu eilinen pakaratreeni. Alaraajojen lihakset ovat turvoksissa ja väsyneet. MUTTA hyvällä tavalla. Tämän tunteen avulla tietää tehneensä jotain, ja se on tietyllä tavalla palkitsevaa. Masokismia!

Työkalut.
...se ikä tekee tehtävänsä, ja kokemus. Sitä alkaa olla jo aika armollinen itselleen monien ylikuntokausien jälkeen. Merkit ovat jo helppo tunnistaa, ja niihin on hyvä reagoida mahdollisimman nopeasti. Pitäen palautuspäivän tai pari, niin simppeliä se on.
Väsyneillä lihaksilla treenaaminen tuntuu vain vaivalloiselta, pelkältä suorittamiselta ilman sitä todellista fiilistä ja motivaatiota mukana.

Jos haluaa nopeuttaa treenien jälkeistä palautumista, niin ruokavalio on siihen loistava apu. Hiilihydraattivarastot on hyvä täyttää heti treenin jälkeen, sillä elimistö kerää lepoajan aikana energiaa jo seuraavaan treeniin. Hiilihydraattia tarvitaan n. gramma painokiloa kohti. Jotta palautuminen olisi tehokkainta, hiilihydraatit tulisi nauttia puolen tunnin kuluessa treenaamisesta.
Eikä pidä unohtaa proteiinia!!! Lihakset tarvitsevat sitä korjautumiseen. Proteiinin tarve on n. neljännesgramma painokiloa kohti eli 60-kiloisella naisella n. 15 g. Proteiinin nauttiminen pitäisi tapahtua tunnin kuluessa treeneistä.
Lihaskipu treenien jälkeen johtuu mm. siitä, että treenien vaurioittamiin lihaksiin syntyy lievä tulehdus. Tulehdusta voi lievittää nauttimalla mm. rasvaista kalaa, jonka rasvahapot ovat nannaa rasittuneille lihaksille, nivelille ja jänteille.
Jos mitään palautusateriaa ei ole heti saatavilla, niin nopein tapa on tankata lihaksiin mm. palautusjuomaa.

Pikainen apu.

Viikonlopulle olisi sitten taas tiedossa maastojuoksua. Odotan jo innolla. Nyt kuitenkin lepoa. Ansaitusti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti