"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

perjantai 2. syyskuuta 2011

Spinning - nautinto vai kidutus?

Nyt puhutaan spinningistä.
Tiedän että se jakaa mielipiteet äärilaidasta toiseen äärilaitaan, mutta ne jotka siitä tykkäävät, tykkäävät tosissaan.
Itse olen niitä, jotka ovat polkeneet spinning-pyörää aina 90-luvun lopusta lähtien. Samoihin aikoihin laji myös tuli Suomeen ja olin ensimmäisten joukossa, kun ohjaajakoulutus aloitettiin. Moni ystävistäni ihmetteli noihin aikoihin lajia, ja vannoivat etteivät koskaan moiseen ryhtyisi. Pitivät hullun hommana, ja sitähän se silloin olikin.
Kaikkea siis kokeiltiin. Spinning-tunnit olivat täynnä "sirkustelua" milloin etuperin, milloin takaperin polkien. Satulakin revittiin välillä irti ja roikuttiin niin kaukana takana kuin suinkin pääsi pitäen ohjaustangosta kiinni hikisillä käsillä kaikin voimin.
Nyt naurattaa ja huvittaa menneet ajat, mutta näin sitä vaan spinning-tunnit vedettiin monissa paikoissa.

Toista on nykyään. Tunnit ovat turvallisia ja sopivat lähes kaikille. Kenenkään ei tarvitse pelätä enää että putoasi pyörän selästä.
Spinning on enemmän itse pyöräilyä sanan varsinaisessa merkityksessä ja sirkustelut pyörän selässä on jätetty aivan toisiin lajeihin. Ja hyvä niin.

Minulla on äärimmäisen läheinen suhde spinningiin, mikä tulee yli kymmenen vuoden takaa. Olen entinen triathlon-harrastaja, jonka polvi sanoi sopimuksen irti 90-luvun lopulla. Ravasin magneettikuvissa, nestettä poistettiin polvesta moninkin eri tavoin, ja lääkärin suositus oli jättää juoksemiset tauolle hetkeksi. Ja ehkä lopettaa pitkät matkat kokonaan.
Harmitus oli suuri, sillä laji itsessään tarjosi minulle niin paljon sekä henkisesti että fyysisesti, ja jos en pystyisi juoksemaan niin siihen jäisi koko triathlon.
Ilmoitus lehdessä spinning-ohjaajakoulutuksesta saattoi pelastaa koko liikuntaurani. Vaikka en saanut juosta ja rasittaa polveani tärähdyksillä vähään aikaan, niin spinningin avulla sain pidettyä aerobista kuntoani yllä, ja jopa parannettua sitä entisestään, sekä vahvistettua tukilihaksia polvien ympärillä.
Opiskelin samoihin aikoihin myös urheiluhierojaksi, joten anatomian ja fysiologian tietoudesta oli hyötyä polven kuntoutuksessa.
Eikä mennyt aikaakaan kun olin taas lenkkipolulla.
Muistan yhä edelleen ortopedin sanat, "maratonihaaveet saat unohtaa tällä polvella". Hah!

Omaan kuitenkin luonteenpiirteen, joka ei anna periksi. Jos joku sanoo etten pysty johonkin niin kahtakauheammin minulla on halu pystyä siihen. En suostunut hyväksymään sitä ettenkö pystyisi koskaan viedä loppuun täyspitkää maratonia. Maraton oli minulla aina ollut haaveena. 2006 juoksin ensimmäisen maratonini. Pidin siis tavoitteestani kiinni. Ja polvi tuli mukana.
Spinning oli pelastukseni, olen sille kiitollisuuden velkaa. Spinning on siksi lähellä sydäntäni - niin hullulta kuin se kuulostaakaan, ja tästä syystä en koskaan pysty siitä täysin luopumaan.
On ollut aikoja, jolloin olen ollut niin kyllästynyt koko touhuun, mutta pieni tauko tekee aina hyvää, ja sitten mennään taas.
Siinä on vaan se jokin juttu, jota kaikki eivät pysty ymmärtämään. Tylsyys on monille syy, miksi jättää spinning-tunnille tulematta, mutta myöskin se, että siitä maalatut kauhuskenariot sen rankkuudesta on yhä edelleen elämässä monien mielessä.

No going without!


Moni tunti on myös ohjaajasta kiinni. Hyvä ohjaaja osaa motivoida polkijat ja saa vielä tulemaan tunnille takaisin kerta toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan. Musiikki vie eteenpäin ja lisää energialatausta, eli oikein valittu musiikki on myös hyvän spinning-tunnin punainen lanka. Tunti menee helposti kellon katseluksi jos ohjaaja ei osaa innostaa polkijoita oikealla tavalla ja musiikista ei saa fiilistä mukaan.

Spinning, kaikessa yksinkertaisuudessaan on:
- loistavaa aerobista harjoittelua, hapenottokyky parantuu huimaa vauhtia
- tehokasta lihaskuntotreeniä alaraajoen lihaksille, kiinteyttää pakarat ja reidet
- tehokasta treeniä myös keskivartalon lihaksille, kehonhallinta kehittyy
- aineenvaihdunnan vilkastuttaja, hiki valuu varmasti
- tehokas rasvanpolttaja

...ja aina on yhtä mahtava fiilis tunnin jälkeen!!!

Sopii siis kaiken ikäisille ja kokoisille. Eli jos et ole vielä käynyt polkemassa, tai olet pitänyt taukoa, niin nyt on aika ottaa se peruskunto takaisin, ja spinningin avulla aikaa ei siihen mene kauaa.

Allaolevat linkit ovat lemppareitani. Ensimmäinen olisi unelma, toinen on enemmän hupia, enkä suosittele kenellekään. Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=6rRnbVcd1Rk

http://www.youtube.com/watch?v=Rx9SIyFMfcY&feature=share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti