"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Going NUTS!

Pähkinät. Loistavaa "monitoimi" ruokaa. Voisi jopa puhua "voimaruuasta", koska pähkinöillä on todettu olevan hyvä vaikutus kehollemme niin henkisesti kuin fyysisestikin.

On hasselpähkinää. Saksanpähkinää. Cashewpähkinää. Parapähkinää. Pekaanipähkinää. Macadamiapähkinää. Maapähkinää. Pistaasia. Mantelia. Hyviä, pehmeitä rasvoja jokaisessa.Miksemme hyödyntäisi näitä "voimaruokia"? Vaikka välipalaksi. Salaattiin. Mysliin. Patoihin. Kastikkeisiin. Leivontaan. Ihan mihin vaan. Toimii joka muodossa!
Muualla maailmassa pähkinät kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon. Niitä löytyy jokaisen kaapista, mutta meillä Suomessa pähkinät mielletään enemmänkin harvinaisiin "herkkuihin" suolattuna ja paahdettuna.
Harmi sinänsä, sillä pähkinät ovat terveysruokaa. Todellakin.
Vaikka pähkinät sisältävät n. puolet rasvaa, niin suurin osa tästä rasvasta on juuri sitä hyvää rasvaa eikä sitä tarvitse pelätä. Se vaikuttaa mm. sydämen terveyteen, kolesterolin laskuun ja hormonitasapainoon. Rasva, yleisesti ottaen, on yksi solujen rakennusaineista, joten se on koko elimistön hyvinvoinnille välttämätöntä.

Parapähkinöillä on todettu olevan vaikutusta mielialaan positiivisella tavalla ja siksi niitä kutsutaankin "happy nuts"-nimellä.

Pidän itse melkein aina laukussa mukana pähkinäpussia tai rusinapähkinä-sekoitusta siltä varalta, etten ehdi aterioida tai muuten vaan tarvitsen lisää energiaa. Pähkinöistä saa myös hyvin proteiinia, joten niistä on hyötyä varsinkin liikkuvalle ihmiselle. Mutta toki kaikille, jotka niitä pystyvät syömään.

Pitää vain muistaa ettei tehdä "going nuts"-temppua ja syödä pähkinöitä liikaa. Energiamäärä on huima, joten pysytään kohtuudessa tässäkin asiassa. Pieni kourallinen riittää. Suolattomina ja paahtamattomina.


2 kommenttia:

  1. Pähkinöissä on lisäksi kaikenlaista muutakin hyvää rasvojen ja proteiinin lisäksi. Parapähkinät sisältää mm. seleeniä sen verran, ettei niitä tarvitse syödä kuin muutaman kattaaksen päivittäisen tarpeen. Niistä saa myös tehtyä superhyvää "pähkinämaitoa" blendaamalla sopiva määrä veden kanssa. Menee siis pienemmällekin ihmiselle alas ilman mukinoita. Vähän jotain mustikkaa, muuta marjaa tai hedelmää mukaan niin tulee pehmoinen välipala. =)

    VastaaPoista
  2. Vinkki! Pähkinät kannatta liottaa (esim yön yli) jolloin kroppa pystyy hyödyntämään vielä enemmän kaikkia niiden hyödyllisiä ainesosia! Ja menee helpommin maidoksi (tai pirtelön joukossa sileäksi) blenderissä myös.

    VastaaPoista