"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

perjantai 28. lokakuuta 2011

Oivallus omasta itsestään.

Moni läheisistä ystävistäni, kavereistani, puolitutuista ja tuntemattomista kävi eilen lukemassa ylen nettisivuilta toimittajaystäväni Ullan jutun "Heidin tarina".
Pääosassa oli suorittajaminäni, josta olen tietoisesti yrittänyt päästä eroon välttääkseni kehon ja mielen ylikuormitusta, jota "burnoutiksikin" kutsutaan.

Se palautevyöry, joka eilisen päivän aikana rapsahteli tekstiviesteinä, sähköposteina ja facebookin seinäkirjoituksina oli aivan valtava. Niin moni näki jutussa itseään, moni kiitteli rohkeuttani paljastaa julkisesti näinkin henkilökohtaisen palan elämääni.
Ulla olikin kysynyt ennen kuin aloimme juttua hahmottelemaan, että olinko aivan varma, että antaisin kasvot näinkin henkilökohtaiselle ja vaikealle asialle. En epäillyt hetkeäkään. Tiesin etten olisi ainoa ihminen maailmassa, joka on käynyt läpi uupumuksen, miksi en siis jakaisi tarinaani muiden kanssa. Vertaistuki monesti on se paras tuki, joka auttaa ymmärtämään omaa tilannettaan, hyväksymään sen ja hakeutumaan tarvittaessa ammattiauttajalle, jos omat keinot ja voimavarat eivät ole riittäviä ongelmatilanteesta ulospääsyyn.

Umpikuja on umpikuja, ja sieltä ulospääsy ei aina ole helppoa. Joskus seinä edessämme on jo niin korkea, ettemme enää jaksa kiivetä sen yli. Tietyt toimintamallit ja tavat ovat niin syvällä meissä, että niistä on vaikea päästä eroon. Mutta kun tuijottaa tarpeeksi kauan seinää edessään, toivottomana, niin on väkisinkin otettava askelia taaksepäin, nähdäkseen asioita eri perspektiivistä. Siitä alkaa muutos. Hyväksyminen. Se ei tapahdu hetkessä, vaan prosessille on annettava aikaa.

Umpikujat, vastoinkäymiset, maassa rämpimiset ym. on osattava kääntää voimavaraksi. Katkeroitumiseen ja vihantunteeseen ei kannata tuhlata energiaa. Se energia on aina hyödyllisempää itsensä eheyttämisessä ja uusien toimintatapojen omaksumisessa.

Aina ei voi lähteä latelemaan neuvoja ja kertomaan mikä on oikea tapa elää. Yhtä oikeaa tapaa kun ei ole. Oivallus pitää tulla omasta itsestään. Sen pitää olla oma halu muuttaa asioita, koska silloin olemme jo valmiita muuttumaan.

Jos et ole vielä lukenut allaolevaa juttua, niin tee se nyt :)

http://olotila.yle.fi/mina/hyvinvointi/hyvinvoinnin-ammattilaisen-tyouupumus-heidin-tarina

Ihanaa viikonloppua kaikille!

"First you have to open up your soul until you can get a heart in." -Heidi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti