"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

KuningasAamiainen ja koko Muu Valtakunta.

Liian moni nykypäivänä jättää aamiaisen väliin, vaikka sen tärkeydestä on puhuttu jo pitkään. Aamiaista on mainostettu päivän tärkeinpänä ateriana, mutta moni vetoaa yhä edelleen eri syihin aamiaisen väliin jättämiseksi. Ei ole aikaa. Ei maistu. Ja niin edelleen. Näitä löytyy.

Olen itse aamiaisihminen. Rakastan aamupaloja. Rauhassa syötynä ja nautittuna. Koskaan en omasta tahdostani aiheuta itselleni aamulla niin suurta kiirettä, ettenkö ehtisi nauttia puuroa, mysliä, tai muuta vastaavaa, jolla saan aamun käyntiin.

Mysliä, jogurttia, auringonkukan siemeniä, goji-marjoja ja mandariinia.

Kehoni vaan vaatii sitä. Ennen pystyin lähteä aamulenkille tyhjällä vatsalla, mutta sekään ei enää luonnistu toivotulla tavalla. Kehoni tarvitsee energiatankkauksen aamuun, muuten iskee heikotus ja verensokerin lasku niin ettei mistään tule mitään.

Liikkuvalle ihmiselle aamiainen on äärimmäisen tärkeä. Jotta päivän mittaan energiataso ja verensokeri pysyisivät tasaisena aamusta iltaan, ei yhtään ateriaa parane jättää väliin. Ei edes aamiaista.
Jos koko päivä ollaan painettu töitä aamusta alkaen, eikä keho ole saanut kunnon aterioita missään välissä, niin voi vaan kuvitella kuinka poikki sitä on illan jumppatunnilla tai salitreeneissä. Niistä ei juuri ole hyötyä. Ja kun vielä juostaan kotiin nälkäisenä ja syödään koko jääkaappi tyhjäksi valoa lukuunottamatta, niin voi miettiä, että nyt mennään pahasti pieleen.
Kerran tai pari keho kestää moiset "hairahdukset", mutta jos tämänlaisesta toiminnasta tulee tapa, niin kyllä se alkaa jossain näkyä. Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Väsymystä. Painonnousua. Muutaman mainitakseni.

Helppoa ja nopeaa.

Tapaan paljon asiakkaita, joilla on juuri edellämainittu "softa" päällä. Syödään ehkä kerran päivässä, ja ihmetellään kun väsymystila jatkuu eikä kuntokaan kohoa tai kehossa tapahdu mitään postiivista. Mitään yhtä oikeaa tapaa ei ole elää, mutta jonkinlainen oikea suunta löytyy varmasti jokaisen elämään sopivaksi, jos jaksaa hiukan miettiä ruokailutottumuksiaan.

Selkeä ateriarytmi auttaa jokaista meitä löytämään aidon nälän ja kylläisyyden tunteen. Aineenvaihdunta on tehokkainta päivällä, joten suurin osa päivän energiamäärästä kannattaa tankata iltapäivään mennessä, eikä jättää iltaan. Syömisen rajoittaminen päivällä johtaa usein hallitsemattoman iltasyömiseen, jonka seurauksena suositeltava päivittäinen energiamäärä saattaa ylittyä reippaastikin.

Tapoja on monia aterioida päivän mittaan, mutta itse puollan tapaa "syödä paljon pieniä aterioita päivän mittaan". Se vaan toimii. Ainakin omalla kohdallani.

"Sinulla on vain yksi keho. Hoida sitä hellien. Huolla sitä rakastaen. Kuuntele sitä. Kehosi on ansainnut voida hyvin." - Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti