"Train as if you were the worst, perform as if you were the best."

torstai 17. toukokuuta 2012

Narujen varassa.

No niin. Ihana vapaa! Pitkä neljän päivän viikonloppu ja suuret suunnitelmat haudattu. Keskittyminen olennaiseen, eli olemiseen ja pienten suunnitelmien toteuttamiseen, joista loppujen lopuksi kasvaa niitä suuria suunnitelmiakin suurempia asioita.
Minulla on viha-rakkaus-suhde rutiineihin. Tietyssä määrin rutiinit tuovat elämään helppoutta, tutulla ja turvallisella tavalla, mutta kyllästymispiste tulee täyteen aika pian jos sama kaava toistuu liian monta kertaa. Varsinkin kun on kyse treenaamisesta, maltan harvoin tehdä kahta samanlaista treeniä peräkkäin. Aina on kokeiltava jotain uutta, erilaista, haastavaa ja uudella tavalla motivoivaa, sellaista, joka ei laita haukottelemaan ja katsomaan kelloa, että kauanko vielä tässä tarvii junnata.
Viime aikoina on tullut kokeiltua paljon uusia juttuja. Uusia tapoja treenata, joita en ole koskaan kokeillut. Tai sitten olen kaivanut esiin vuosien takaa treenitapoja, jotka tuntuvat melkein upouudelta pienen tauon jälkeen.
Esimerkkinä tästä tulee TRX/Aerosling, tai millä nimellä eri valmistajien tuotetta haluaakaan kutsua.
TRX-training on minulle jo tuttu vuosien takaa, ajoilta jolloin asuin Lontoossa. Siellä käytettiin monilla saleilla sitä hyödyksi Personal Training-ohjauksissa, ja tulokset puhuivat puolestaan.

Esimerkki liikepankkia.
TRX-remmit ovat peräisin Yhdysvalloista. Navy SEALS erikoisjuokoissa palvellut Randy Hetrick kehitti alunperin laskuvarjon ja kumiveneen osista kuntoiluvälineen prototyypin, jossa oman kehon paino toimii vastuksena, ja jonka käyttö on mahdollista milloin vain ja missä vain.
Ideasta kehkeytyi suosittu treenimuoto niin sotilaiden kuin ammattiurheilijoidenkin keskuudessa.
Tätä nykyä TRX-remmejä näkee ympäri maailman niin ryhmäliikuntatunneilla kuin aktiiviliikkujien omissa treeneissäkin.
Klikkaa TRX demovideo nähdäksesi kuinka kokonaisvaltaisesti keho toimii "narujen varassa" missä vain ja milloin vain.
Olen käyttänyt paljon viime aikoina asiakkaitteni kanssa TRX:n kilpailijaa eli AEROSLING-köysiä, joissa hyöty tulee samaan tapaan, paitsi että keskellä oleva "ratas" mahdollistaa hiukan vielä sujuvammat toiminnalliset harjoitteet kiertoliikkeissä. Ratas antaa myös haasteen äärimmäisen tasapainon säilyttämisessä kokonaisvaltaisesti, jolloin keskivartalon hallinta ja syvät lihakset tulevat entistäkin enemmän käyttöön.
Klikkaa AEROSLING treenivideo, jossa kyseinen henkilö menee aika äärimmäisyyksiin treeneissään. Mutta kuten sanottu, harjoitus tekee mestarin kaikessa, ja hänkin on aloittanut varmasti näistä allaolevista helpoista ja yksinkertaisista liikkeistä, joita suosittelen vasta-alkajalle.

Veto alhaalta ylös joko suorin vartaloin tai polvet koukussa.

Soutua alhaalta ylös.


Keskivartalon lihakset tukevat liikettä.

Liike on mahdollista suorittaa myös helpommalla versiolla polvet koukussa, molemmissa keskivartalotuki on yhtälailla kuitenkin mukana. Loistava liike varsinkin core eli keskivartalon lihaksille, käsivarsille, hartioille ja yläselälle.

Punnerruksia suorin vartaloin.

Alas saakka.

Punnerrukset on hyvä aloittaa polvet maassa, opetella kehonhallintaa, jotta uskaltaa varata köysiin.  Punnerrusta on myös hyvä ensin harjoitella maasta käsin, jotta rintalihakset, käsivarret, hartiat ja keskivartalo ovat jo tottuneet kuormitukseen.

Kaltevuuskulmaa vaihtamalla saadaan liikeisiin lisää tehoa. 

Uudenlaisten välineiden kanssa treenaaminen rikkoo rutiineja ja saa lihakset uudella tavalla toimimaan. Sen sain myös itse huomata tällä viikolla, kun otin omaan treenisessiooni mukaan aeroslingin.
Oman kehon painolla työskentely funktionaalisesti kuormittaa jokaista lihasryhmää ja tehostaa core-lihasten käyttöä.
Jos funktionaalisen harjoittelun pääperiaatteet kiinnostavat yksityiskohtaisemmin, niin käy lukemassa blogi-kirjoitukseni aiemmin tältä vuodelta, siinä puretaan functional training tarkemmin pieniin palasiin.

Mahtavaa ja energian täyteistä loppuviikkoa!!!

2 kommenttia:

  1. Tätähän se taannoin kokeilemani Red Cord Sport siis olikin! Ihan mahtava treeni. Olin päiviä sen jälkeen kipeä.

    VastaaPoista
  2. Joo, hyvää vaihtelua on lihaksille. Kerta viikkoon olen tehnyt moista niin itse kuin myös monien asiakkaiden kanssa ja tykätty on:)

    VastaaPoista